Monitoring jelentés 2019. január 31.

By in
981
Monitoring jelentés 2019. január 31.

I. Kormányhatározatok

1. KORMÁNYHATÁROZAT A 2017-2023-as időszak oktatási intézményekről szóló program elfogadásáról szóló 640/2017-es törvény kiegészítéséről és módósításáról, valamint ezen program 2017-2018-as tanévre vonatkozó költségvetésének meghatározásáról.
A határozat szövege a következő linken érhető el: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HGANEXA.pdf
A határozatban szereplő módósítások értelmében a helyi önkormányzatok is részt vesznek a Tej-Kifli program lebonyolításában és finanszírozásában.

2. KORMÁNYHATÁROZAT a 2019-munkaerőpiacra kerülő új munkaválallók számáról.
A határozat szövege a következő linken érhető el: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-26.pdf
A munkaügyi minisztérium közleménye: https://www.mediafax.ro/economic/guvernul-a-aprobat-un-contingent-de-20-000-de-lucratori-nou-admisi-pe-piata-fortei-de-munca-in-2019-17857720
A határozat 20.000 ezer főben állapítja meg az idei évben munkaerőpiacra kerülő új külföldi munkavállalók számát.

II. Memorandumok

1. MEMORANDUM az Euró bevezetéséről szóló Nemzeti Terv jelenlegi állapotáról. A memorandumban az euró Romániai bevezetésének évét 2024-re teszik.
Bővebb infók: https://a1.ro/news/economic/este-oficial-cand-trece-romania-la-moneda-euro-premierul-viorica-dancila-a-facut-anuntul-id838498.html

Fogalomtár:

Kormányhatározat: a Kormány, vagyis a végrehajtó hatalom által hozott legmagasabb szintű jogszabály. A törvények alkalmazásáról és életbeléptetéséröl szóló döntések.
Kormányrendelet: rendkívüli helyzetekben pl. parlamenti vakáció, elöre meghatározott kérdésekben hozhat kormány rendeleteket. Sürgösségi kormányrendeletet hozhat bármilyen kérdésben ha indokolt.
Miniszteri rendelet: a miniszterek által alkotható legmagasabb rendű jogszabály.
Elnöki rendelet: a parlament által megszavazott törvények elnöki rendeletek révén válnak hivatalossá, annak Hivatalos Közlönyben való megjelenése után.

Kik vagyunk?
A Bálványos Intézet 2018-ban jött létre és egy olyan társadalomtudományi és közpolitikai kutatóműhely (think tank) kíván lenni, amely az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából fontos, valamint nemzetpolitikailag releváns kérdésekre próbál tudományosan és közpolitikailag megalapozott válaszokat adni. Az Intézet keretében zajló adatgyűjtő, felmérő, kutató és elemző munka nyomán nyilvános kutatási jelentések, szociológiai tanulmányok, szakpolitikai elemzések, valamint a politikai döntéshozatal és civil érdekérvényesítési csoportok számára készített szakmai háttéranyagok születnek.

Mit kell tudni a törvényhozási monitoring programról?
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy meghirdetett törvények sokszor meglepték a magyar érdekérvényesítéssel foglalkozókat. Ezért a Bálványos Intézet egy olyan közpolitikai monitoring programot hirdetett meg, amely alapján időben tájékoztatná a média munkatársait, valamint az érdekelt civil és politikai szervezeteket a napirenden levő, érdekesebbnek tűnő törvénytervezetekről.
A program megvalósítása érdekében a Bálványos Intézet munkatársai követik a román kormány, az elnöki hivatal és parlament napirendjét és erről heti-kétheti rendszerességgel jelentést küldenek az érdekelt szervezeteknek, sajtótermékeknek, valamint magánszemélyeknek.

Tetszik a jelentés? Vannak még megjegyzései, ötletei arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne a jelentésen javítani? Írjon nekünk a balvanyosinstitute@gmail.com emailcímre

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)