Monitoring jelentés 2019. január 23.

By in
874
Monitoring jelentés 2019. január 23.

I. Kormányhatározatok:

1. KORMÁNYHATÁROZAT A Fogyasztóvédelmi Hatóság újraszervezéséről, a Larex Nemzeti Élelmiszer-ellenörző központ beolvasztásáról és különböző szabályzat módosításokról. A tervezet a következő linken érhető el: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/01/HG-15.pdf
A határozat rendelkezik a két intézmény fúziójáról, a feladatok átszervezéséről. A fúzióra 20 napot szánnak a dokumentumban.

 II. Törvények:

1. TÖRVÉNY a 40/2015 számú az EU alapok 2014-2010 közötti felhasználásáról szóló sürgösségi kormányrendelet bővítésére hozott  13/2018 számú kormányrendelet elfogadásáról. A törvény szövege a következő linken érhető el: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr587_18.pdf

A törvény bizonyos EU-s források lehívásának megkönnyítése és gyorsítása érdekében az eddigi szabályozáshoz módosít és hozzáad új bekezdéseket .

Fejlemények: Az elnök Január 17.-én kihírdette az előző jelentésben szereplő az 1/2011 sz. Tanügyi törvény 82. Cikk módosításáról és kiegészítéséről szóló törtvényt.

Az elfogadott szöveg a következő linken érhető el: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/cd043_18.pdf

  

Fogalomtár:

 Kormányhatározat: a Kormány, vagyis a végrehajtó hatalom által hozott legmagasabb szintű jogszabály. A törvények alkalmazásáról és

életbeléptetéséröl szóló döntések.

Kormányrendelet: rendkívüli helyzetekben pl. parlamenti vakáció, elöre meghatározott kérdésekben hozhat kormány rendeleteket.

Sürgösségi kormányrendeletet hozhat bármilyen kérdésben ha indokolt.

Miniszteri rendelet: a miniszterek által alkotható legmagasabb rendű jogszabály.

Elnöki rendelet: a parlament által megszavazott törvények elnöki rendeletek révén válnak hivatalossá, annak Hivatalos Közlönyben való megjelenése után.

  

Kik vagyunk?

A Bálványos Intézet 2018-ban jött létre és egy olyan társadalomtudományi és közpolitikai kutatóműhely (think tank) kíván lenni, amely az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából fontos, valamint nemzetpolitikailag releváns kérdésekre próbál tudományosan és közpolitikailag megalapozott válaszokat adni. Az Intézet keretében zajló adatgyűjtő, felmérő, kutató és elemző munka nyomán nyilvános kutatási jelentések, szociológiai tanulmányok, szakpolitikai elemzések, valamint a politikai döntéshozatal és civil érdekérvényesítési csoportok számára készített szakmai háttéranyagok születnek.

Mit kell tudni a törvényhozási monitoring programról?

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy meghirdetett törvények sokszor meglepték a magyar érdekérvényesítéssel foglalkozókat. Ezért a Bálványos Intézet egy olyan közpolitikai monitoring programot hirdetett meg, amely alapján időben tájékoztatná a média munkatársait, valamint az érdekelt civil és politikai szervezeteket a napirenden levő, érdekesebbnek tűnő törvénytervezetekről.

A program megvalósítása érdekében a Bálványos Intézet munkatársai követik a román kormány, az elnöki hivatal és parlament napirendjét és erről heti-kétheti rendszerességgel jelentést küldenek az érdekelt szervezeteknek, sajtótermékeknek, valamint magánszemélyeknek.

Tetszik a jelentés? Vannak még megjegyzései, ötletei arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne a jelentésen javítani? Írjon nekünk a balvanyosinstitute@gmail.com emailcímre

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)