„ÖRÜLTÜNK, HOGY VAN EGY TÁBLÁNK, EGY KRÉTÁNK, MEG AHOVA BEÜLJÜNK…"

By in
1122
„ÖRÜLTÜNK, HOGY VAN EGY TÁBLÁNK, EGY KRÉTÁNK, MEG AHOVA BEÜLJÜNK…"

A Bálványos Intézet kiadványa a fakultatív magyarnyelv-oktatás helyzetéről Erdélyben

A Bálványos Intézet a 2017-2018-as tanévben kutatást végzett a fakultatív magyar oktatás helyzetéről Erdélyben. A kutatás részeredményei korábban már bemutatásra kerültek szakmai műhelyek és konferenciák keretében, 2020 májusában pedig megjelent a kutatás végső eredményeit bemutató kiadvány.

Erdélyben a magyar diákok többsége magyar tannyelven végzi tanulmányait, ennek ellenére a román tannyelvű iskolát választó magyar vagy vegyes házzasságból származó diákok száma is növekvő tendenciát mutat. A tanügyminisztérium a fakultatív oktatás által lehetőséget biztosít ezeknek a diákoknak, hogy heti rendszerességgel anyanyelv és irodalmat tanulhassanak.

A Bálványos Intézet gondozásában megjelent kiadvány a fakultatív oktatásról végzett kutatás eredményeinek részletező bemutatását tartalmazza, áttekintést ad a fakultatív magyar oktatás törvényi kereteiről, számadatairól, gyakorlati megvalósulásáról és kihívásairól. Részletesen bemutatja a fakultatív magyartanítás településkategóriáinak ideáltípusait, az érintett megyék helyzetét, illetve a törvényi keretből, az intézményes végrehajtásból és az oktatási gyakorlatokból adódó kihívásokat. A kiadvány utolsó fejezete az azonosított kihívásokra próbál válaszokat találni, megnevezve azokat a főbb beavatkozási pontokat, amelyek hozzájárulhatnak a fakultatív magyartanítás minőségének és eredményességének javításához.

A COVID-19 okozta helyzetre való tekintettel a nyomtatott kötet bemutatása még várat magára, addig is a kiadvány ITT érhető el online formában.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)