Monitoring jelentés 2018. október 14.

By in ,
866
Monitoring jelentés 2018. október 14.

I. Kormányhatározatok:

1. KORMÁNYHATÁROZAT a Munkaügyi minisztérium működéséről 12/2017-es számú kormányrendelet módósításáról és kiegészítéséről.
A határozat szövege a következő linken érhető el: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/10/HG-23.pdf
A határozatban módósították az államtitkárok és minisztériumi alkalmazottak korábban meghatározott számát.

2. KORMÁNYHATÁROZAT a FEADR alapokból és az állami költéségvetésből részfinanszírozott Nemzeti Vidékfejlesztési Terv müködéséről szóló 226/2015-ös kormányhatározat módósításáról. A határozat szövege a következő linken érhető el: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/10/HG-22.pdf
A határozatban módósították a programban való részvétel feltételeit.

II. Memorandumok

MEMORANDUM a 2019-es költségvetésben résztvevő fontosabb közberuházások prioritási sorrendjének elfogadásáról.

Fogalomtár:

Kormányhatározat: a Kormány, vagyis a végrehajtó hatalom által hozott legmagasabb szintű jogszabály. A törvények alkalmazásáról és
életbeléptetéséröl szóló döntések.
Kormányrendelet: rendkívüli helyzetekben pl. parlamenti vakáció, elöre meghatározott kérdésekben hozhat kormány rendeleteket. Sürgösségi kormányrendeletet hozhat bármilyen kérdésben ha indokolt.
Miniszteri rendelet: a miniszterek által alkotható legmagasabb rendű jogszabály.
Elnöki rendelet: a parlament által megszavazott törvények elnöki rendeletek
révén válnak hivatalossá, annak Hivatalos Közlönyben való megjelenése után.

Kik vagyunk?
A Bálványos Intézet 2018-ban jött létre és egy olyan társadalomtudományi és közpolitikai kutatóműhely (think tank) kíván lenni, amely az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából fontos, valamint nemzetpolitikailag releváns kérdésekre próbál tudományosan és közpolitikailag megalapozott válaszokat adni. Az Intézet keretében zajló adatgyűjtő, felmérő, kutató és elemző munka nyomán nyilvános kutatási jelentések, szociológiai tanulmányok, szakpolitikai elemzések, valamint a politikai döntéshozatal és civil érdekérvényesítési csoportok számára készített szakmai háttéranyagok születnek.

Mit kell tudni a törvényhozási monitoring programról?
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy meghirdetett törvények sokszor meglepték a magyar érdekérvényesítéssel foglalkozókat. Ezért a Bálványos Intézet egy olyan közpolitikai monitoring programot hirdetett meg, amely alapján időben tájékoztatná a média munkatársait, valamint az érdekelt civil és politikai szervezeteket a napirenden levő, érdekesebbnek tűnő törvénytervezetekről.
A program megvalósítása érdekében a Bálványos Intézet munkatársai követik a román kormány, az elnöki hivatal és parlament napirendjét és erről heti-kétheti rendszerességgel jelentést küldenek az érdekelt szervezeteknek, sajtótermékeknek, valamint magánszemélyeknek.

Tetszik a jelentés? Vannak még megjegyzései, ötletei arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne a jelentésen javítani? Írjon nekünk a balvanyosinstitute@gmail.com emailcímre

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)