Mi van kiírva magyarul az iskolákban? – műhelybeszélgetés a 10. Kolozsvári Magyar Napokon

By in
729

A Kolozsvári Magyar Napok keretében Toró Tibor, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója a romániai magyar és vegyes iskolák hivatalos nyelvhasználatáról és nyelvi tájképérő készült kutatás eredményeit ismertette. A műhelybeszélgetésen részt vett Erdei Ildikó, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, Kállay-Miklós Tünde, a Sighismund Toduta Zenelíceum helyettes igazgatója, valamint Illyés Zsolt ügyvéd, a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért munkatársa.

A kutatás eredményeinek bemutatására öt témakör mentén került sor. Elsőként Illyés Zsolt a vonatkozó jogi kereteket ismertette, ezt követően pedig Toró Tibor az oktatási intézmények külső és belső kommunikációs startégiáit, az iskolai személyzet magyar nyelvtudását, valamint az identitás megőrzésére irányuló tevékenységeket vázolta. Az egyes témakörök eredményeinek bemutatását követően Erdei Ildikó és Kállay Tünde az iskolai kétnyelvűséggel kapcsolatos gyakorlati kihívásokról és megoldási lehetőségekről mondta el véleményét.

Az eseményről a Krónika is beszámolt:

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-igazgaton-mulik-a-magyar-felirat-n-egy-friss-kutatas-szerint-esetleges-a-romaniai-tanintezetek-tobbnyelvusege

Az esemény képekben (a fotók forrása: https://magyarnapok.ro/2019/):

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)