Magyar és román oktatási intézmények jelenléte a fakultatív magyar oktatás helyszínein

By in
835

Múlt heti bejegyzésünkben bemutattuk a helyszínek és diákok számát a fakultatív magyar oktatásban. Ez alkalommal az egyes települések magyar oktatási hálózatba való becsatornázását ismertetjük.

Kutatásunkból kiderült, hogy a tanárok döntéseit és stratégiát befolyásolja, hogy a diákok magyar nyelvű oktatásból kerülnek-e fakultatív oktatásba, vagy tanulmányaikat előző szinten román tannyelven folytatták. Utóbbi esetben kihívásként jelenik meg, hogy a diákok nem ismerik a magyar ábécét, sem olvasni, sem írni nem tudnak magyar nyelven.

Ahogyan a táblázat is mutatja román oktatási intézmény minden településen van, ellenben a helyszínek 60%-a semmilyen formában nincs bekapcsolva a magyar oktatási hálózatba. Ezeken a településeken a diákok már az iskola megkezdésekor fakultatív rendszerben kerülnek intézményes kapcsolatba a magyar nyelvvel. A jelentősebb megyék esetében elmondható, hogy a Temes megyei helyszínek vannak legkevésbé becsatornázva a magyar oktatási hálózatba, mindössze 16,6%-ukon működik magyar oktatási intézmény. Ezt Máramaros követi 22,2%-kal. A legjobb helyzetben Bihar megye van, ahol a helyszínek 80%-án működik 0–4. osztály.

A bemutatott adatok a Bálványos Intézet álat a 2017-2018-as tanévben végzett kutatáson alapulnak. A fakultatív magyar oktatásról készült részletes kutatásjelentés ITT olvasható.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)