Keszeg Erika

kutató

1991-ben született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar-német szakán, illetve a SAPIENTIA EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakán végezte. Magiszteri diplomáját a BBTE Magyar nyelv és irodalom szakán szerezte, nyelvészettel és oktatási segédanyagok kidolgozásával foglalkozott.

Főbb érdeklődési területei az oktatáspolitika, nyelvhasználat és nyelvpolitika.

Publikációk

A magyar nyelv(közösség) mozgásterei a romániai hatalmi viszonyok tükrében (Recenzió), Kisebbségi Szemle, 2021/4, 101-106.

(Toró Tiborral közösen) „Örültünk, hogy van egy táblánk, egy krétánk, meg ahova beüljünk…” Fakultatív magyarnyelv-oktatás Erdélyben. Kolozsvár, Bálványos Intézet, 2020.

(Toró Tiborral közösen) Magyartanítás a magyar oktatási rendszer határain kívül. A fakultatív magyarnyelv-oktatás helyzete Erdélyben. Kisebbségi Szemle, 2018, 3:4, 49-74.

(Toró Tiborral közösen) Nyelvi hierarchiák és aszimmetrikus nyelvi viszonyok az anyanyelvoktatásban. Fakultatív magyar nyelvoktatás Erdélyben. Régió: Kisebbség Kultúra Politika Társadalom, 2019, 27: 4, 106-14.

Hiánypótlóban. Elemzések a romániai magyar oktatásszervezés kihívásairól (Recenzió), Magyar Kisebbség, 2016/3-4, 2017.

(Keszeg Jenővek közösen) A tanügyi rendszer működésének vizsgálata a magyar nyelv és irodalomoktatás tükrében, Magyar Kisebbség, 2014/2, 2014.

Ösztöndíjak

2015: OTKA ösztöndíj, Magyar Tudományos Akadémia, Nyelvtudományi Intézet, Budapest

2014-2015: Erasmus ösztöndíj, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nyelvtudományi Tanszék, Budapest

2013: Egyéni részképzős tanulmányút, Balassi Intézet, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

2012: Erasmus ösztöndíj, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Konferenciák

2020: Társadalomtudományi kutatások az oktatás szolgálatában? Oktatási konferencia, Szováta. Az előadás címe: Magyar nyelvoktatás a magyar intézményrendszeren túl. Programjavaslatok a fakultatív nyelvoktatás javítására Erdélyben

2019: (Toró Tiborral közösen) A nyelv közösségi perspektívája IV. Nemzetközi tudományos konferencia, Nagyvárad. Az előadás címe: A fakultatív magyar nyelvoktatás helyzete Romániában

           (Toró Tiborral közösen) 2nd International Conference on Bilingualism, University of Malta, Málta. Az előadás címe: Just a simple case of language teaching? Facultative Hungarian language classes in Romania at the interplay of competing language ideologies

2015: (Keszeg Jenővel közösen) XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Társadalomtudományi szekció, Budapest. Az előadás címe: A tanügyi rendszer működésének vizsgálata a magyar nyelv és irodalomoktatás tükrében