Romániai iskolák nyelvi tájképe

By in ,
26
Romániai iskolák nyelvi tájképe

A jelentés teljes szövege letölthető ITT.

Futamidő: 2019. február –

Az oktatási intézmények nyelvhasználata és nyelvi tájképe kiemelten fontos, hiszen ez az első intézményes helyszín, ahol a magyar diákok a romániai nyelvpolitika és nyelvi ideológia befolyásával találkoznak. Ez a találkozás jó eséllyel megalapozhatja az állammal szembeni elvárásaikat, valamint nyelvi gyakorlataikat is.

A kutatás célja az erdélyi magyar-román vegyes iskolák nyelvi helyzetének illusztrálása, különös tekintettel az iskolák nyelvi tájképére és nyelvhasználatára. Adataink szerint országszerte jelenleg 361 vegyes és 570 magyar iskola működik, melyek nyelvhasználati szokásairól és nyelvi tájképéről mindezidáig nem készült átfogó kutatás.

A kutatás két lépésben valósul meg:

  • Kérdőíves kutatás

A nyelvi tájkép vizsgálatán túlmutatva, főként  nyelvhasználati kérdésekre irányul, és a formális és hivatalos nyelvhasználati kérdésekre fekteti a hangsúlyt.

  • Strukturális megfigyelés

Arra a kérdésre keresi a választ, hogy egy vegyes iskolában tanuló magyar gyerek a mindennapokban milyen nyelvi vizuális elemekkel találkozik az iskola folyosóján.

Kutatásunk választ adhat arra, hogy az iskolák milyen nézőpontot képviselnek a többség-kisebbség viszonyának kérdésében, valamint mennyire teszik lehetővé, illetve biztatják a magyar diákokat saját anyanyelvük használatára.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)